Razvoj
Kontakt

Radojko Kolarov - Čika Koča

 

Kemal Omeragić

 


Razvoj

            TRENERI

            Sredinom prošlog veka  najcenjeniji zrenjaninski trener bio je  Dejan Purkov.  U stvaranju mladih igrača u to vreme izuzetne us-pehe imao je Radojko Kolarov-Čika Koča.
            Franja Hirman je bio vicešampion SFR Jugoslavije sa Vojvodinom 1961/62 i potom je još dve cele sezone ostao prvi trener tog kluba.
            Bela Palfi je počeo trenersku karijeru u Zrenjaninu, vodio je tuzlansku Slobodu u njene dve prve sezone u najjačoj državnoj konkurenciji 1959/60. i 1962/63, radio je u Grčkoj, vodio Proleter u Prvoj ligi 1969. i bio je šef stručnog štaba Prištine 1983. kada se taj klub po prvi put plasirao u jugoslovensku elitu.
            Kemal Omeragić je prvi uveo Proleter u Prvu ligu 1967. godine, sa našim klubom osvojio osmo mesto u Jugoslaviji, pa od pet godina Maribora u Prvoj ligi, tri i po bio šef struke u tom klubu, potom je radio u Prištini, godinama u Turskoj, u Bursi i u Altaju i još u dva perioda u Proleteru.
            Tomislav Manojlović je dva puta uvodio Proleter u Prvu ligu i u njoj osvojio četvrto mesto u poslednjem šampionatu SFRJ 1991. U Prvoj ligi SRJ bio je trener Rada 1991.-1994, sa Vojvodinom je postao pobednik jedne tri grupe Inter-toto kupa 1998. i odmah potom učesnik Kupa UEFA, 2002. nalazio se na mestu šefa struke u niškom Radničkom.
            Jovan Kovrlija je imao velike uspehe sa omladinskim selekcijama Proletera 70-ih godina, potom je dugo bio u novosadskoj Vojvodini, sredinom 70-ih i početkom 90-ih godina šef struke u tom klubu.
            Radivoje Drašković je 1992. godine bio peti sa Proleterom u SRJ. Godinama je radio plodonosno u Karađorđevom parku, povremeno odlazio i u druge sredine,
            Kao stručnjaci u saveznom rangu još su radili: Milenko Rus, Žarko  Soldo, Dragan Škorić, Miloš Vidović, Jovo Sučević, Zlatomir Mićanović.
            Na polju nauke afirmisao se Radivoj Radosav. Igračku karijeru počeo je u zrenjaninskom Radničkom, a niz godina bio je profesor na FFK u Novom Sadu.
            Stizali su  u Zrenjanin i poznati  jugoslovenski treneri:  Svetislav Glišović, Aleksandar Petrović, Branislav-Bane Sekulić, Edo Plac, Branislav Hrnjiček, Dragoslav Filipović, Aleksandar Atanackocić, Ratomir Čabrić, Boris Marović, Todor Veselinović, Velibor Vasović, Miloš Milutinović, Dušan Nenković, Milan Đuričić.
            U našem gradu iz drugih sredina od 1998. godine angažovani su stručnjaci Miloljub Ostojić, Rade Vešović, Nikola Rakojević,
Ljubinko Drulović, Momčilo Raičević, Slavenko Kuzeljević.
            Dejan Govedarica, as Proletera i višegodišnji reprezentativac, od 2011. godine nalazio se u Stručnom štabu FSS. Njegov prvi saradnik bio je je bivši saigrač iz Proletera, internacionalac, Jovan Šarčević. Vodili su selekciju Srbije do 20 godina. Govedarica je potom 2013. godine izabran za selektora mlađe kadetske reprezentacije.

Tomislav Manojlović

 

 

 

(c) Fudbalski savez Grada Zrenjanin, Karađorđev trg 100, 23000 Zrenjanin